menu
Greek English Russian

anakainiseis-atokes-doseis

call-us2

Τα Νέα μας

Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ 2017: Ποιοί δικαιούνται και πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ 2017: Ποιοί δικαιούνται και πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

to neo programma exoikonomo kat oikon thessaloniki

Της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού 

Πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρόγραμμα επιδότησης νοικοκυριών που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωσης ενέργειας της κατοικίας τους. Επίσης έδωσε στην δημοσιότητα τα κριτήρια με βάση τα οποία οι δικαιούχοι θα υπαχθούν, τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και τις παρεμβάσεις στην οικία που θα χρηματοδοτηθούν.

Περισσότερα...

Επιδότηση 25.000 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού από το Εξοικονομώ Κατ' οίκον

Επιδότηση 25.000 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού από το Εξοικονομώ Κατ' οίκον

ejoikonomo kat oikon II open plan

 

Επιδότηση έως 70% και άτοκο δάνειο για δαπάνες εργασιών ανώτατου ύψους 25.000 ευρώ στις κατοικίες που θα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μπορούν να διεκδικήσουν νοικοκυριά τα οποία διαθέτουν οικογενειακό εισόδημα έως και 50.000 ευρώ με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' οίκoν»

Τη χρηματοδότηση φέρνει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ και το διαχειρίζεται το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κουφωμάτων και σκίασης, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης (λέβητες) και παροχής ζεστού νερού (ηλιακοί θερμοσίφωνες). Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επιδοτεί εργασίες που θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και θα αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων.

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος /στέγης και της πιλοτής.

3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. (πχ λέβητας & ηλιακός θερμοσίφωνας)

Περισσότερα...

Έρχεται το νέο "Εξοικονομώ ΙΙ"

eks

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» ΣΤΟ ΕΠΑΝΕΚ

Την υπογραφή για το τυπικό «ξεκίνημα» του νέου «εξοικονομώ» έβαλε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Την ένταξη της Πράξης «Σύσταση Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ» (με Κωδικό ΟΠΣ 5003387) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με δικαιούχο το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) υπέγραψε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και δημοσιεύθηκε χθες.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (που εφεξής θα αποκαλείται ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ) θα λειτουργήσει ως Ταμείο Χαρτοφυλακίου, με σκοπό να στηρίξει τα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, συμβάλλοντας, έτσι, τόσο στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων της χώρας, αλλά και στην εξοικονόμηση κόστους που βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, το Ταμείο θα υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους συνδεόμενους με την οικοδομική δραστηριότητα και στους τρεις τομείς της οικονομικής ζωής (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες).

Ο παραπάνω στόχος, θα επιτευχθεί μέσω συγκεκριμένων χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση κατοικιών και κυρίως εκείνων που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ιδία κεφάλαια την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, ή στις οποίες θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.

Για την επίτευξη της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, τίθεται συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος, ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται με τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων των επιθεωρούμενων κατοικιών από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αναφορικά με την εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη, την τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο όπως και κινήτρων για τις περιπτώσεις των πολυκατοικιών, όπου τα τελικά αποτελέσματα εξοικονόμησης είναι πολύ μεγαλύτερα, θα διασφαλίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της λειτουργίας του Ταμείου. Οι τελικοί αποδέκτες των χρηματοδοτικών μέσων του ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ θα είναι ιδιοκτήτες κατοικιών, φυσικά πρόσωπα, που επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ, θα αποτελέσει ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα εντός της ΕΤΕΑΝ ΑΕ και θα λειτουργήσει σαν Ταμείο Χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τον ορισμό στον ΕΚ 1303/2013. Μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου, θα γίνει η χρηματοδότηση των χρηματοδοτικών μέσων που θα υλοποιηθούν από τους φορείς εφαρμογής τους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσα από ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, σύμφωνες με το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη που εγγράφεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 68.000.000,00 € και αφορά, σύμφωνα με τους στόχους που αναφέρονται στην απόφαση, 26.284 δανειακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα. Ωστόσο αυτή η χρηματοδότηση αφορά μόνο το ΕΠΑνΕΚ και όχι άλλα τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα ή άλλους πόρους χρηματοδότησης.

Η Open Plan θα εξακολουθεί να σας ενημερώνει σχετικά με τις εξελίξεις του προγράμματος.

Επένδυση σε διαμερίσματα μέσω...ανακαίνισης!

 

sale house

1. Αγορά – Ανακαίνιση - Πώληση

Όταν χρειάζεται ανακαίνιση η κουζίνα και το μπάνιο, αλλά τα υπόλοιπα μέσα στο σπίτι είναι σε καλό επίπεδο και τα θετικά σημεία του σπιτιού αποτελούν πλειοψηφία, η απόφαση για ανακαίνιση είναι συνετή.  Αντίθετα, αν όλα τα στοιχεία του σπιτιού χρειάζονται παρεμβάσεις αναβάθμισης, τότε  θα ανέβουν οι οικονομικές απαιτήσεις της ανακαίνισης σπιτιού. Για την λήψη της  απόφασης πρέπει να απαντηθεί ένας κατάλογος από ερωτήματα και προβληματισμούς.

2. Σε ποιες περιοχές υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον;

Γενικά οι περιοχές μέσα και κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κυρίως γύρω από τα πανεπιστήμια είναι περιοχές για μια καλή επένδυση σε ακίνητο. Περιοχές όπου παραδοσιακά παραμένει υψηλή η αξία των ακινήτων όπως η Καλαμαριά, ο Αγ. Ιωάννης, η Πυλαία, το Πανόραμα, η Χαριλάου, η Βότση, η Κηφισιά αλλά και η Τούμπα με την Τριανδρία και τις Σαράντα Εκκλησίες είναι περιοχές με καλή απόδοση και με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον.

3. Ποια είναι η αξία του σπιτιού μου πριν από την ανακαίνιση;

Καλέστε ένα μεσίτη ή έναν εκτιμητή ακινήτων στο σπίτι για να σας δώσει  μια πρώτη εικόνα  για την τιμή του σπιτιού.

4. Και πώς θα διαμορφωθεί αυτή η αξία μετά;

Βρείτε αντίστοιχα σπίτια προς πώληση για να έχετε μια σαφή εικόνα για το πόσο θα πιάσει το σπίτι μετά την ανακαίνιση.  Ο εκτιμητής θα σας δώσει επίσης μια καλή προσέγγιση της αξίας πώλησης.

5. Πόσα χρήματα να δαπανήσω;

Με τις σημερινές τιμές ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αγοράς, ίσως να χρειαστεί και το 50-60% από την τιμή αγοράς για τα παλιά σπίτια.

6. Τι μπορούμε να ανακαινίσουμε με αυτό το ποσό;

Κάντε μια λίστα με τις απαιτήσεις που έχει το σπίτι , ενώ στη συνέχεια θα δούμε αν ο προϋπολογισμός είναι επαρκής για την επίτευξη των στόχων σας.

7. Έχω υπολογίσει όλα τα έξοδα;

Θα χρειαστείτε Μηχανικό, μελέτη,  εργασία,  ασφάλιση, υλικά, εργαλεία.  Για κάθε είδος εργασίας, πρέπει να εκπονηθεί ένας ακριβής προϋπολογισμός δαπάνης. Στο τέλος θα δώσετε ένα μαξιλάρι ασφαλείας 15% για τα απρόβλεπτα ή έκτακτα έξοδα.

8. Ποια θα είναι η διάρκεια των εργασιών;

Δύο εβδομάδες, ένα μήνα, έξι μήνες, αν αξιολογηθεί σωστά η διάρκεια των εργασιών θα σας επιτρέψει να οργανωθείτε και να προγραμματιστείτε. Συνήθως δεν διαρκεί πάνω από 2 μήνες.

Γιατί να αλλάξω κουφώματα;

Νιώθετε να μπαίνει αέρας από τα κουφώματα;

Βλέπετε υγρασία στα τζάμια;old windows

Μάλλον ήρθε η ώρα για την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων σας.  Οι σύγχρονοι  κατασκευαστές προσφέρουν πολύ υψηλότερα πρότυπα τεχνολογίας από ό, τι ίσχυε  στην αγορά πριν από 30 χρόνια. Δείτε εδώ  γιατί.

  1. Ένα σπίτι χάνει το 28% της θερμότητας μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα. Η αγορά των ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων συμβάλλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος.  Τα αποτελέσματα είναι άμεσα αντιληπτά.  Θα  δείτε  διαφορά στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και ακόμη μεγαλύτερη αν  γίνει  θερμομόνωση στο περίβλημα του σπιτιού που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον
  2. Έχετε θορυβώδεις γείτονες;  Ο θόρυβος αυξάνει τα προβλήματα υγείας.  Καλύτερα να εγκαταστήσετε το πιο αεροστεγή παράθυρα. Για έναν ήσυχο ύπνο, ο μέσος όρος του θορύβου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 dB μέσα στο σπίτι και 40 dB έξω.
  3. Τα ενεργειακά κουφώματα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση, μειώνοντας  τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συμπύκνωση υγρασίας.
  4. Καλύτερη ποιότητα κουφωμάτων  σημαίνει μείωση της  κατανάλωσης ενέργειας από συσκευές καύσης των καυσίμων, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον.
  5. Πριν από την έναρξη μιας ανακαίνισης οποιασδήποτε κλίμακας, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αναβάθμισης των εξωτερικών κουφωμάτων σας.  Ακόμη και αν το σπίτι διαθέτει κουφώματα σύγχρονης τεχνολογίας πρέπει να δείτε αν τα τζάμια (υαλοπίνακες) είναι ενεργειακό ή απλά είναι διπλά τζάμια που τοποθετήθηκαν πριν κάποια χρόνια. Αν δεν είναι ενεργειακά, θα πρέπει να αντικατασταθούν  με τζάμια νέας τεχνολογίας (ενεργειακά). Η διαφορά στην απόδοση είναι τεράστια. 

rehau

 

cost-form2

Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

anakainiseis-atokes-doseis

call-us2

address Βοσπόρου 32, Πεύκα, Θεσσαλονίκη | email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | telephone 2310 676 480 | fax 2310 449 224 | mobile 697 855 7777